Beslisprogramma bij herhaalde miskramen.

Introductie

Sommige koppels maken 2 of meer miskramen door. Dit wordt herhaalde miskraam genoemd. Het kan zijn dat er tussen de miskramen door wel een goede zwangerschap is geweest. Of dat er alleen een positieve uitslag van de zwangerschapstest is geweest en geen echo. Ook in deze situaties spreken we van herhaalde miskraam.
Om een oorzaak op te sporen en om de kans op nog meer miskramen te verlagen, kan aanvullend onderzoek worden gedaan. Soms wordt een behandeling geadviseerd. Deze adviezen staan in de richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Dit beslisprogramma geeft op een overzichtelijke en complete manier de adviezen vanuit de richtlijn weer.
Dit beslisprogramma is ontwikkeld door het LUMC in samenwerking met Freya.
Mochten er onduidelijkheden of vragen zijn nav de antwoorden dan adviseren we contact op te nemen met de behandelend arts, of te overleggen met een gespecialiseerde Jonge Zwangerschapscentrum.
Contactgegevens LUMC miskraampoli@lumc.nl, 071-5262870

Anamnese

Ja / Nee

Totaal aantal miskramen, bevestigd met een positieve zwangerschapstest
Is er sprake van miskramen met zwangerschapsduur verder dan 16 weken? /
Komen herhaalde miskramen voor bij ouders of broer/zus van patiënte/partner? /

Patiënte

Huidige leeftijd
Rookt u? /
Drinkt u alcohol? /
Gebruikt u drugs (soft drugs en/of harddrugs? /
Gebruikt u medicijnen die door een arts worden voorgeschreven? /
Komt u in contact met schadelijke stoffen, zoals pesticiden en zware metalen? /
Lengte in cm
Gewicht in kg

Partner

Huidige leeftijd partner
Rookt uw partner? /
Drinkt uw partner alcohol? /
Gebruikt uw partner drugs (soft drugs en/of harddrugs? /
Gebruikt uw partner medicijnen die door een arts worden voorgeschreven? /
Komt uw partner in contact met schadelijke stoffen, zoals pesticiden en zware metalen? /
Lengte in cm
Gewicht in kg

Uitslagen onderzoek

Is een van deze antistoffen verhoogd aanwezig, en is dit na 3 maanden bevestigd? Lupus Anticoagulans, anticardiolipine IgG en IgM, β2 glycoproteïne IgG en IgM /
TSH waarde (buiten zwangerschap bepaald)
2D echo
Vorm van de baarmoeder
Bent u jonger dan 35 jaar, én heeft u 3 of meer miskramen doorgemaakt, én hebben uw ouders of broers/zussen meerder miskramen doorgemaakt? /

Begrippenlijst

1ste graads:ouders, broers, zussen.
Antifosfolipiden antistoffen:antistoffen (Lupus anticoagulant/ Anticardiolipine IgM /Anticardiolipine IgG); zie verder antifosfolipiden syndroom.
Antifosfolipiden syndroom:auto-immuun ziekte die zich kenmerkt door episodes van trombose (afsluiting van bloedvaten door verhoogde stolling) en/of herhaalde miskramen. Antifosfolipiden antistoffen moeten in het bloed aangetoond worden om de diagnose te kunnen vaststellen.
Chromosomendragers van erfelijke eigenschappen die zich in elke celkern bevinden.
Chromosoomafwijking:afwijking in de rangschikking van de genen op de chromosomen, of een afwijking van het totaal aantal chromosomen per celkern.
Gebalanceerde translocatiechromosoomafwijking waarbij twee stukjes van twee chromosomen van plaats verwisseld zijn. De betrokken persoon zelf heeft geen ziekte verschijnselen.
Ongebalanceerde translocatie:chromosoomafwijking waarbij zowel een stukje van een chromosoom ontbreekt, als een stukje van een ander chromosoom in drievoud aanwezig is. Dit gaat bijna altijd gepaard met ernstige aangeboren afwijkingen en een verstandelijke handicap.
AdenomyosisDe slijmvlieslaag van de baarmoeder ligt op een spierlaag. Bij adenomyose groeien cellen van het baarmoederslijmvlies in deze spierlaag. Daar vormen zich haardjes van baarmoederweefsel.