Als u twee of meer miskramen heeft doorgemaakt, kunt u bij ons een afspraak maken. We geven u dan advies voorafgaand aan uw volgende zwangerschap. Daarbij kunnen we eventueel (bloed)onderzoek uitvoeren. U krijgt van ons bij een nieuwe zwangerschap intensieve begeleiding tijdens de eerste zwangerschapsweken.

Het herhaalde miskramen-spreekuur is speciaal voor koppels die meerdere miskramen hebben doorgemaaktDit doen we met een klein team van artsen, doktersassistenten en secretaresses van de polikliniek Gynaecologie.

In het Herhaalde Miskraam menu op deze site, kunt u meer lezen over herhaalde miskramen.

Het maken van een afspraak

Verwijzing via huisarts of verloskundige 

Het is mogelijk om onderzoek te doen naar de oorzaak van de miskramen. Je hebt hiervoor een verwijsbrief nodig van de huisarts of verloskundige. Je kunt een afspraak maken voor een intakegesprek op de polikliniek Herhaalde Miskraam in het LUMC. De afspraak kan ook als video consult worden gevoerd. Het is de bedoeling dat de partner (indien van toepassing) ook aanwezig is bij de afspraak. Voor hem is geen verwijsbrief nodig. 

Verwijzing via een ander ziekenhuis 

Ben je al in een ander ziekenhuis geweest voor de miskramen? Je hebt mogelijk al onderzoek gehad. Wij vragen wij je deze informatie bij voorkeur van te voren naar ons op te sturen, of anders mee te nemen. 

Een afspraak op onze polikliniek?

Eerste consult

U (en uw eventuele partner) krijgt vooraf een vragenlijst toegestuurd. Die vult u een aantal dagen voor het consult in. (Wanneer u dit te kort voor de afpraak doet, heeft de arts geen tijd om het voor te bereiden.) Tijdens het eerste gesprek, wat ongeveer 45 minuten duurt, neemt de arts de medische gegevens met u door. Bij de eerste afspraak zal de arts van het team Herhaalde Miskraam je zo nodig aanvullende vragen stellen over het beloop van voorgaande zwangerschappen, jullie leefstijl en gezondheid en de gezondheid van jullie familie. De mogelijke oorzaken van herhaalde miskramen worden met jullie doorgenomen. Aansluitend zullen we samen bepalen of er verder onderzoek ingezet kan worden. Ook wordt er gesproken over beperkingen van onderzoek naar miskramen.

Met deze informatie maken we een plan, waarmee u de meeste kans maakt op een succesvolle zwangerschap. Nieuwe methoden om deze kans te verhogen, worden soms aangeboden in de vorm van deelname aan wetenschappelijk onderzoek. Naast intensieve begeleiding door de arts, kunt u ook kennismaken met een maatschappelijk werker als u dat wenst. 

In het LUMC

Jullie (ook je partner indien van toepassing) worden ingeschreven bij de inschrijfbalie van het LUMC. Je kunt je voor de afspraak aanmelden in de centrale hal met een geldig legitimatiebewijs. Houdt rekening met een mogelijk lange parkeertijd. Soms is er wachttijd voor je afspraak doordat er voor patiënten soms onverwacht meer tijd noodzakelijk is. Als je een intake hebt via een videoconsult, dan vindt de inschrijving telefonisch plaats bij het plannen van de afspraak. 

Na het eerste consult

Als er bloedonderzoek is ingezet, dan zijn na ongeveer 6 weken zijn de uitslagen bekend. Om dit door te geven wordt een telefonisch of videoconsult gepland. Afhankelijk van de resultaten maken we een plan voor uw volgende zwangerschap.

Zwanger?

Als u zwanger bent, neemt u contact op met de polikliniek. Vanaf dat moment maken we regelmatig een echo als u dat wenst. Het kan zijn dat u medicatie voorgeschreven krijgt als dat nodig is.

Freya

Wilt u meer weten over herhaalde miskramen, lees dan de folder van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblematiek . Ook vindt u meer informatie op de pagina met veelgestelde vragen.


Beslisprogramma Herhaalde Miskramen