In het LUMC verrichten we veel onderzoek naar (herhaalde) miskramen. Hieronder geven we uitleg over een aantal van deze studies.

Er loopt nu een groot onderzoek naar prednison en miskramen. Wanneer je 2 miskramen hebt gehad zonder oorzaak, kun je waarschijnlijk mee doen aan deze studie. Lees meer onder het kopje PREMI studie, hieronder.


PREMI studie

De PREMI-studie is een grote studie in Nederland. Vrouwen met onverklaarde herhaalde miskramen (2 of meer) kunnen hieraan mee doen. In totaal zijn we opzoek naar 490 vrouwn. De vrouwen worden verdeeld in 2 groepen. Een groep krijgt prednison, een medicijn dat de weerstand dempt. De andere groep krijgt een placebo (een nepmiddel). We kijken of er meer kinderen worden geboren in de prednison-groep. De dokter en de patient weet niet wie welk middel krijgt. Er doen 12 ziekenhuizen in Nederland mee.

Wil je meer informatie over deze studie? Kijk het filmpje en ga naar www.zorgevaluatienederland.nl/premi.

Wilt u meedoen of heeft u vragen? Dan kunt u mailen naar premi@lumc.nl

REMI III studie

De REMI III-studie onderzoekt welke kenmerken van de vader invloed kunnen hebben op het krijgen van miskramen. Er is nog weinig bekend over mogelijke oorzaken bij de man. U kunt aan dit onderzoek deelnemen als er bij u sprake is van herhaalde miskramen en er geen onderliggende oorzaak wordt gevonden.

Deelname houdt in dat u een digitale vragenlijst invult, die met name gaat over leefstijlfactoren. Daarnaast vragen we eenmalig om bloed en sperma van de man. Uiteindelijk hopen we door dit onderzoek de kans op een succesvolle zwangerschap voor paren met herhaalde miskramen beter te kunnen voorspellen.

OPAL studie

Op dit moment is het nog steeds moeilijk om de kans op een succesvolle zwangerschap voor paren met onverklaarde herhaalde miskramen te voorspellen. Ook willen we kunnen voorspellen wanneer een succesvolle zwangerschap optreedt. Dit willen we gaan onderzoeken in de OPAL studie. Ism het EMC en A-UMC zullen we verschillende kenmerken van het paar verzamelen, om een rekenmodel te maken waarmee deze kansen kunnen worden berekend.

Pre-PREMI studie

Het afweersysteem van de vrouw speelt een belangrijke rol in het verloop van de zwangerschap. Prednisolon heeft een remmende werking op het afweersysteem. Het effect op herhaalde miskramen is nooit goed onderzocht. Wij gaan een onderzoek doen naar prednison en herhaalde miskramen, de PREMI studie. Maar daarvoor willen wij inventariseren of vrouwen überhaupt mee willen doen. En wat de beweegreden voor wel/ niet deelname zijn. Dit voor-onderzoek heet de pre-PREMI studie. 

Afgeronde studies uit het LUMC

Seminal significance: Op 21 juni 2022 is Nadia du Fossé gepromoveerd aan de Universiteit Leiden. Zij onderzocht de ‘vergeten vader’ en stelde zich de vraag; zijn er ook mannelijke factoren die tot miskramen kunnen leiden? Dit klopt. Een hogere leeftijd van de man (ouder dan 40) en het roken van meer dan 10 sigaretten op een dag verhoogt het risico op een miskraam. Ze vond aanwijzingen dat een afwijkende samenstelling van signaalstoffen in het sperma kunnen leiden tot een miskraam.

SUPPORTDIFF studie: Door dit vragenlijst-onderzoek wilden we erachter komen hoe stellen met herhaalde miskramen de ondersteunende zorg ervaren die hen wordt aangeboden op de polikliniek herhaalde miskramen. We hebben gekeken naar verschillen in voorkeuren tussen vrouwen en mannen. Zowel de man als de vrouw heeft behoefte aan ondersteunende zorg, wij bieden hier aandacht aan ten tijde van het gesprek.

Afgeronde studies

ALIFE 2 studie. De Alife 2-studie is een onderzoek naar de invloed van toediening van een dagelijkse lage dosering antistolling (heparine-injecties) ter verkleining van de kans op een miskraam bij vrouwen met herhaalde miskramen (2 of meer) en een vorm van erfelijke trombofilie (neiging tot verhoogde bloedstolling). Deze studie heeft geen voordelig effect laten zien. Daarom wordt er dus niet geadviseerd om antistolling te geven bij vrouwen met herhaalde miskramen.