Waar moet u op letten na uw behandeling?

Emotionele verwerking 

Bij een (herhaalde) miskraam (of onvervulde kinderwens) kun je onzeker, teleurgesteld, verdrietig of boos zijn, een gevoel van leegheid hebben en rouwen.

  • Neem de tijd om het verlies te verwerken. Dit verschilt per vrouw en man. De een gaat na een miskraam al snel weer door met het gewone leven. De ander heeft meer tijd nodig om het verlies te verwerken. 
  • Bij herhaalde miskraam of onvervulde kinderwens kan er sprake zijn van een grote psychische belasting. Je kunt jaloers zijn op koppels bij wie de zwangerschap wel goed gaat. En je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slecht slapen en minder eetlust. Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen of te schamen.
  • De een wil wel graag over miskraam praten, de ander niet. Dit geldt ook voor partners (en hoeft niet te betekenen dat de ander geen gevoelens over de miskraam heeft). Erover te praten helpt vaak wel om het te verwerken, ook als anderen (nog) niet op de hoogte waren van je zwangerschap of miskraam. 
  • Je kunt er natuurlijk ook met je (huis)arts of verloskundige over praten. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Soms is er specialistische begeleiding nodig en is een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werk raadzaam. Het is goed om te weten dat je ook bij ons professionele begeleiding kunt krijgen als dat gewenst is.
  • Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de verwerking van miskraam invloed heeft op je werk.
  • Als er een oorzaak voor de miskramen gevonden wordt, kan dit ook weer nieuwe vragen oproepen; heeft dit verdere gevolgen voor mijn gezondheid of – in het geval van erfelijkheid – voor de gezondheid van mijn familie en hoe licht ik hen in? Dit kan spanningen geven.
  • Sommige koppels ervaren steun door lotgenoten contact en van de patiënten­ vereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek. Zie hiervoor de website https://www.freya.nl/kinderwens/psychosociale-ondersteuning/. Speciaal voor mannen is er een platform opgericht, te vinden via www.devergetenvader.nl.
  • Ook seksuele problemen kunnen het gevolg zijn van herhaalde miskramen en ongewenste kinderloosheid. Dit kun je ook met ons bespreken.